آشنایی با تجهیزات مخابراتی
تجهیزات مخابراتی به سخت افزار مورد استفاده برای ارتباطات مخابراتی مانند خطوط انتقال دیتا بصورت فیزیکی، ایستگاههای فرستنده رادیویی و ارتباطات بر پایه فیبر نوری میباشد.این ارتباط شامل انواع مختلفی از فن آوری های ارتباطی از جمله تلفن، موبایل، رادیو، اینترنت و حتی رایانه است. از اوایل دهه 1990 تجهیزات مخابراتی و تجهیزات فناوری اطلاعات از اهمیت ویژه ای برخوردار شده اند.زیرا رشد اینترنت باعث افزایش اهمیت فضایارتباطات مخابراتی برای انتقال داده ها شده است.
تجهیزات مخابراتی و شبکه
تجهیزات مخابراتی و تجهیزات شبکه دو واژه مترادف با هم که همزمان پیشرفت گسترده ای داشته اند. تجهیزات مخابراتی در اصل به تجهیزات مورد استفاده در شبکه تلفن ثابت، تلفن همراه، تقویت کننده آنتن موبایل و سایر تجهیزات انتقال دیتا گفته میشود که گستردگی ویژه ای دارد. انواع کابلها، آنتن های گیرنده و فرستنده، کانکتورهای اتصال کابل، دستگاههای انتقال از جمله این تجهیزات میباشند.
بصورت کلی ارتباطات مخابراتی که بین دو یا چندین نقطه ایجاد میشود از دو بخش سخت افزار و نرم افزار تشکیل میشود. بخش نرم افزار به پروتکلها و برنامه هایی گفته میشود که در حوزه IT استاندارهای خاص خود را دارند و توسط این برنامه ها ارتباطات برنامه ریزی و مدیریت میشوند. قسمت سخت افزار ارتباط ، همان تجهیزات مخابراتی (تجهیزات پسیو یا اکتیو که در ایجاد ارتباط نقش دارند) است. در واقع تجهیزاتی که بدون آنها ایجاد ارتباط ممکن نمیباشد. دسته بندی این تجهیزات معمولا به نحوه انتقال دیتا بستگی دارد.
1.ارتباط بر روی سیم فیزیکی
ارتباط بر روی سیم فیزیکی که یکی از قدیمیترین نحوه انتقال دیتا میباشد. مانند ارتباط های تلفن شهری که همچنان در بیشتر نقاط ایران از سیمهای مسی زوج برای تلفن استفاده میشود.
در این روش دیتا بصورت آنالوگ بر روی امواج الکتریکی مدوله و بر روی سیم مسی انتقال داده میشوند. بدلیل ماهیت آنالوگ و افت در مسیر نمیتوان در فواصل طولانی ایجاد ارتباط نمود. این روش محدودیت های بسیار زیادر را دارد و با تکنولوژی امروز مرقوم به صرفه نیست. تجهیزات مخابراتی بکار گرفته شده در این روش دیتا را بر روی سیم انتقال میدهند.
2.ارتباط رادیویی یا Wireless
ارتباط رادیویی یا Wireless که توسط تجهیزات رادیویی ایجاد میشود.در این روش دیتا بصورت رادیویی و توسط امواج انتقال داده میشوند. در این روش دیتا در فواصل طولانی تری قابل انتقال است. دیتا بصورت دیجیتال (و یا آنالوگ) بر روی فرکانسهای مختلف مدوله میشوند و در فواصل معینی انتقال داده میشوند. رادیو های انتقال دیتا، آنتنها و کابلهایی که بتوانند فرکانسهای بالا را عبور دهند از جمله تجهیزات مخابراتی است که در این روش بکار گرفته میشوند.
3.ارتباط با فیبر نوری
ارتباط با فیبر نوری که نسل جدیدی از ارتباطات میباشد.در این روش علاوه بر سرعت بالا (در حد سرعت نور)، انتقال در فواصل بسار طولانی(بین قاره ای) و انتقال دیتا با پهنای باند بسیار بالا میسر میباشد. تجهیزات مخابراتی که در این روش بکار گرفته میشود غالبا تجهیزات استاندارد شده و متناسب با فیبر نوری میباشند.
تجهیزات مخابراتی بازه گسترده ای دارند که ترمینال مخابراتی یکی از کاربردی ترین آنهاست.
این بازه شامل متریال نصب، ابزار و تجهیزات مورد نیاز، لوازم بستر نصب، نگهدارنده های کابل و آنتن و سایر تجهیزات میشود. چسب های عایق کننده جهت نگهداری کابل و کانکتور و همچنین جلوگیری از نفوذ آب و رطوبت به داخل کانکتور از جمله سایر تجهیزات میباشد. یکسری از لوازم که در تقسیم بندی های سیویل (تجهیزات بستر نصب) دسته بندی میشوند که شامل دکل، پایه های آنتن، کانکس، تجهیزات داخل کانکس و غیره میباشد. در مجموع هر آنچه که در نصب و راه اندازی دستگاه های مخابراتی بکار گرفته میشوند تجهیزات مخابراتی نام گذاری میشود.
کابل چیست؟
کابل ها معمولا به سیم هایی گفته میشود که توسط آن جریان الکتریکی انتقال داده میشود که در واقع یک یا چند سیم یا طناب در کنار هم و یا به صورت بسته، به هم پیچیده ویا به یکدیگر بافته شده اند که آنها برای شکل دادن به یک مجموعه یگانه مورد استفاده قرار می گیرند. در تجهیزات مخابراتی بدلیل ماهیت هر چه بهتر انتقال دیتا معمولا از کابلهای کواکسیال استفاده میشود.
کابل کواکسیال چیست؟
کواکسیال به کابلی گفته میشود که علاوه بر مغزی دارای یک سری رشته سیم است که دور تا دور مغزی را احاطه کرده است. این کابلها به کابل شیلد دار هم معروفند. این شیلد ها به عبور بهتر فرکانس روی مغزی کمک میکند و باعث میشود فرکانس افت کمتری در طی مسیر داشته باشد.
کابل استفاده شده در تقویت کننده آنتن موبایل دارای چه مشخصاتی است؟
کابلهایی که درتقویت کننده آنتن موبایل استفاده میشوند دارای مشخصات ایست که به آنها اشاره میکنیم. اولین مشخصه کابلهای استفاده شده در تقویت آنتن موبایل میزان افت آن در فرکانسهای بین 1گیگاهرتز تا 3 گیگا هرتز میباشد.
این میزان افت در فرکانسهای مختلف، متفاوت میباشد که معمولا در دیتا شیت این محصولات بصورت کامل ذکر شده است. تطبیق امپدانس این کابلها در تقویت کننده آنتن موبایل 50 اهم میباشد. در نتیجه کابلهای 75 اهم مناسب استفاده در تقویت کننده های آنتن موبایل نیستند. باید توجه داشته باشید که در مسیر های بالای 100 متر میبایست از کابلهای هلیاکس یا فیدر استفاده کنیم.
کابل های هلیاکس و RGB
کابلهای هلیاکس افت بسیار کمی در مسیر های بالا دارند. کابلها در تجهیزات مخابراتی اهمیت ویژه ای دارد. انتقال بخش مهمی از فرکانس موبایل توسط کابلها انجام میشود. چنانچه کابل مناسبی انتخاب نشود در مکالمات دچار اختلال خواهید شد. کابل RG8 یکی از پر کاربرد ترین و متناسب ترین کابلها جهت استفاده از تقویت آنتن موبایل میباشد.
آنتن چیست؟
آنتن قطعه ایست که امواج الکتریکی را دریافت و یا ارسال میکند. آنتن در واقع یک افزاره? مخابراتی است که کار آن تبدیل نشانکهای الکتریکی به موجهای الکترومغناطیسی در حالت فرستندگی و تبدیل موجهای الکترومغناطیسی به نشانکهای الکتریکی در حالت گیرندگی است. آنتنهای بکار گرفته شده در تجهیزات موبایل و تجهیزات تقویت کننده موبایل عمل ارسال و دریافت همزمان انجام میشود.
آنتنها دارای چند پارامتر اصلی هستند:
1. فرکانس عبوری آنتن
معمولا آنتنهای دارای یک بازه فرکانسی هستند که بهترین بهره و بازه عبوردر بازه فرکانسی قرار میگیرد. بعنوان مثال در آنتنهای بکار رفته در تجهیزات تقویت کننده موبایل بازه فرکانسی 800 مگاهرتز تا 2500 مگاهرتز بازه عبوری آنتنها میباشند. زاویه انتشار یا pattern را کاربرد آنتنها مشخص میکند. آنتنهای سرویس معمولا زاویه انتشار بالای 65 درجه و آنتنهای لینک زاویه انتشار کمتر از 30 درجه دارند.
2. گین یا بهره آنتن
آنتنها همواره ضریبی از تقویت فرکانس را بهمراه دارند که گین نام گذاری میشوند. گین میزان تقویتی است از ضریب گین که به توان سیگنال اضافه میشود. معمولا در فرکانسهای مختلف گین متفاوت میباشد. در طراحی آنتنها بمیزان و متناسب با لاندا فرکانس، بگونه ای طراحی میکنند که بیشترین بهره را در آن بازه فرکانسی داشته باشند.
3. توان آنتن
توان معمولا میزان تحمل آن در برابر لرزش مولکولی میباشدکه سیگنال خروجی بر روی آن ایجاد میکند. باید توجه داشته باشید که توان خروجی دستگاه با احتساب گین آنتنها نباید بیشتر از توان آنتن باشد. بصورت کلی آنتنها یکی از بخشهای مهم تجهیزات مخابراتی میباشد که انتخاب صحیح آن متناسب با جایگاه درست کمک شایانی به دریافت نتیجه منطقی از یک پروژه میکند. میزان برگشتی سیگنال VSWR در آنتنها میبایست بگونه ای باشد که به دستگاه آسیب نرساند. باید توجه داشته داشته باشید که تمام فاکتور های ذکر شده در بکارگیری تجهیزات مخابراتی باید در نظر گرفته شود.