ویژگی های کابل مناسب برای سیستم اعلام حریق
کابل سیستم اعلام حریق در سیستم اعلام حریق فاکتور بسیار مهمی محسوب می شود. کابل نسوز اعلام حریق در شاخه کابلهای خشکی قرار دارد. هر یک از کابلهای اعلام حریق به صورت کاملاً منحصر به فرد طراحی شده اند به طوری که روی کیفیت کابل نیز اثرگذار هستند. به عنوان مثال اصطلاح LSOH که بسیار مهم تلقی میشود، مربوط به دو پارامتر کم دود و فاقد گاز کشنده هالوژن است.
کابلهای اعلان حریق دارای خاصیت Halogen Free میباشند که فاقد این گازهای سمی و هالوژن هستند. فویلهای بکار رفته در کابلهای مقاوم در برابر حریق معمولا در دو مدل مسی و آلومینیومی عرضه میشوند که استفاده فویل در کابل باعث انعطاف پذیری بیشتر در کابل اعلام حریق میشود.
نام دیگر این کابل، کابل نسوز است که به این معنی نیست که نمیسوزد. برای این منظور بهتر است بگوییم کابل اعلام حریق در مدت زمان مشخص با توان مشخص شده بر مبنای استانداردهای مربوطه، میتواند در برابر شعله مستقیم مقاومت نماید. این کابل در لیست یکی از مهمترین ابزارهایی قرار دارد که برای جلوگیری از گسترش حریق استفاده میشود. همان طور که در بالا به آن اشاره کردیم، این کابلها به صورتی طراحی شدهاند که برای یک بازه زمانی مشخص میتوانند با حرارتهای بسیار بالا مقابله کرده و تحمل بالایی دارند.
کابل اعلام حریق چند رشته است؟
کابلهای اعلام حریق در انواع تک رشته، دو رشته، سه رشته و یا چهار رشته طراحی و تولید میشوند. سطح مقطع آنها نیز براساس کاربردشان با یکدیگر متفاوت است. به عنوان مثال، کابل اعلام حریق دو رشته، سیم به همراه شیلد و ارت میباشد که برای انتقال برق و دیتا از پنل اعلان حریق به سیستم آژیر و هشدار دهنده و همچنین تجهیزات دیگر در سیستم اعلام حریق استفاده میشود.
کابل اعلام حریق اصلی ترین عامل ارتباطی بین سیستمهای اعلام حریق و سیستم اطفاء حریق میباشد که نقش بسیار مهمی دارد، به این دلیل که تاخیر و یا عدم انتقال دیتاهای فعال سازی سیستم اطفاء حریق در ارسال اطلاعات موجب خسارت جبران ناپذیری اعم از جانی و مالی خواهد شد.
کابلهای اعلام حریق با داشتن مقاومت در برابر شعله و حرارت در سیستمهای اعلام و اطفای حریق، سیستمهای حفاظتی و هشدار آتش در ساختمانها به صورت گسترده مورد استفاده قرار میگیرند.
کابل اعلان حریق در مواردی مورد استفاده قرار میگیرند که ایمنی در برابر آتش سوزی بسیار مهم است. در صورت بروز آتش سوزی در یک ساختمان و تا زمان رسیدن نیروهای آتش نشانی، وظیفه مقابله با آتش بر عهده سیستمهای اطفای حریق می باشد. حال در نظر بگیرید که در دما و شرایط آتش سوزی مدارهایی که وظیفه تغذیه کردن این سیستمها را دارند، بسوزند و سیستمهای اعلام و اطفاء حریق غیر فعال شوند.
یا با سوختن کابلهای موجود در این مدارها دود و گازهای سمی در محیط پخش شود و مشکل را دو چندان کند. در این شرایط کابلهای اعلام حریق با داشتن خواص مقاومت در برابر شعله و آتش میتوانند کارآمدی این سیستمها را بیمه کنند. کابل اعلام حریق و کابل ضد شعله متفاوت از هم هستند و نباید اشتباه گرفته شوند. اهداف کاری هر دو کابل در یک مسیر است اما به طور کلی متفاوت طراحی شده اند.
کابل ضد شعله فقط میتواند از انتشار آتش جلوگیری کند اما کابلهای اعلام حریق به شکلی طراحی شدهاند که اجازه میدهد مدار بتواند فعالیت لازم در برابر آتش را برای مدت مشخصی داشته باشد.
کابل اعلام حریق نسوز سیلیکونی
نوع دیگر از کابل اعلام حریق نسوز کابلی است که از جنس سیلیکون تهیه شده است. این مدل از کابلها با عنوان کابل سیلیکونی نسوز در بازار موجود هستندد که به نوبه خود هم عایق مطمئنی برای کابل هستند و هم دارای روکشهای بیرونی هستند که از عایق با ترکیب سیلیکون تهیه شده اند و همینطور دارای لاستیکهای مخصوصی هستند.
سیلیکونها شامل ماده اصلی هستند که در گروه شبه فلزات وجود دارد. معمولاً ترکیب سیلیکون و پلاستیک به صورتی است که سبب تنوع زیادی می شود و رنگ و مقاومت آن در برابر حرارت ناشی از شعله به صورت غیر مستقیم صورت می گیرد. سیلیکون معمولاً تحمل زیادی دارد و این موضوع برگرفته از رابرهای ظرفیت بانک سیلیکونی است به طوری که هر چه سیلیکون موجود در پلاستیک به کار رفته در شیلد بیشتر باشد تحمل بیشتری در برابر حرارت و گرما دارد.
نکته مهمی درباره سیلیکون هست که جنس سیلیکون تجدید پذیر نبوده و شاید برای محیط زیست مناسب نباشد.
ساختار کابل نسوز اعلام حریق
کابل نسوز اعلام حریق (Fire Alarm Cable) دارای یک هادی از رشته های مسی قلع اندود شده می باشد. کیفیت این هادی را دارا بودن استانداردهای IEC 60228 و VDE 0295 تضمین می کنند. برای جلوگیری از تاثیر منفی نویزهای موجود در محیط بر روی انتقال سیگنال در این کابل ها، از یک حفاظ آلومینیومی به همراه دو لایه پوشش پلی استر در زیر و روی سیم تخلیه استفاده می شود و در نهایت روکش از جنس سیلیکون این کابل را در برابر حرارت و شعله مقاوم می کند.
مهمترین ویژگی های کابل اعلام حریق
مقاومت در برابر حریق: اولین و مهمترین مشخصه این کابل ها مقاومت در برابر حریق می باشد. در آتش سوزی مهمترین مولفه فعال ماندن سیستم های اعلام و اطفای حریق است و برای دستیابی به این امر اتصال مدارهای این سیستم به منبع تغذیه نباید به هیچ وجه قطع شود. از این رو استفاده از کابل های نسوز و مقاوم در برابر شعله ی اعلام حریق می تواند کارایی سیستم را تا حد بسیار بالایی تضمین نماید.
کابل اعلام حریق نسوز
کابل اعلام حریق نسوز یکی از مدل های بسیار پر استفاده بوده و کیفیت بالایی دارد. این محصول به صورتی طراحی شده است که از انتشار شعله جلوگیری می کند. دارای شیلد یا محافظ بوده و به طور کلی هیچ نوع گاز سمی و کشنده در آن دیده نمی شود. از سوی دیگر مقاومت دمایی این کابل در برابر تغییرات دمایی بالا بوده و این موضوع مهمترین کیفیت کابل اعلام حریق محسوب می شود.
قابلیت تحمل دما برای این کابل از منفی 60 الی 250 ارزیابی شده است بنابراین برای بسیاری از مکان های حساس و خطر آفرین مناسب است. انعطاف پذیری کابل اعلام حریق نسوز به نسبت سایر بخش ها بیشتر است و قابلیت شکل گیری داشته و سبب حفظ پایداری جریان الکتریسیته می شود. از سوی دیگر سطح مقاومت آن در برای جریان های شدید ناشی از ولتاژهای بالا نیز بیشتر اعلام شده است.
مقاومت کابل اعلام حریق در برابر اشعه های مختلف ماورا بنفش و مادون قرمز بسیار بالا بوده و حتی اشعه گاما نیز روی آن تاثیری نمی گذارد. اینطور که مشخص است این مدل از کابل اعلام حریق برای پزشکی و صنایع غذایی نیز مناسب بوده و سبب رشد نکردن قارچ و باکتری در ماده سیلیکونی می شود. کاربرد کابل اعلام حریق نسوز در سیستم های کاشف حریق و سیستم های اطفا حریق بوده و شامل سیستم های روشنایی مخصوص می شود و بین فروشندگان و خریداران طرفدار زیادی دارد. سیستم های اعلام حریق معمولاً حساسیت زیادی داشته و به طور کلی سطح ماندگاری و عملکرد آنها بالا است.
از سوی دیگر کابل های نسوز در لیست محصولات کم دود قرار دارند و فاقد گاز کشنده هالوژن هستند. یکی از مدل های کابل اعلام حریق نسوز به صورت شیلدار طراحی شده است به طوری که می تواند امواج الکترو مغناطیسی ناشی از ترانس چراغ های مهتابی را به خوبی پس بزند. اگر دقت کنید کابل ها در سطح گسترده ای در صنعت و ساختمان های اداری و تفریحی و تجاری ارزیابی شده است.
کابل شیلددار اعلام حریق
کابل شیلددار اعلام حریق یکی از پرمصرف ترین انواع کابل های نسوز هستند. این کابل دارای لایه محافظ هستند به طوری که این لایه می تواند از کابل محافظت نماید و در صورت بروز صدمه، آثار کمتری ایجاد کند. به طور کلی اگر شیلد وجود نداشته باشد شاهد بروز یک سری مشکلات در کابل خواهیم شد. کابل های شیلدار، جدا از اینکه دارای لایه بیرونی هستند یک سری رشته های درونی نیز دارند که غالباً از جنس مس است.
در این مدل از کابل ها می توان از رسانای دیگر نیز استفاده کرد. دقت کنید که در بین همه فلزها معمولاً مس و آلومینیوم گزینه بهتری هستند و رسانایی بالاتری دارند. هنگام خرید کابل شیلددار اعلام حریق باید به کیفیت آن دقت کرد، مثلاً کابل اعلام حریق شیلد دار به صورتی طراحی شده است که از انتشار شعله و گازهای سمی جلوگیری می کند. ضد دود بودن کابل ها اهمیت زیادی دارد و زمانی که سانحه رخ دهد شرایط حفاظت از مدار به مدت تقریبی 3 ساعت را دارد.
انواع کابل شیلددار اعلام حریق
کابل اعلام حریق نسوز با شیلد نواری: شیلدهای نواری مشهور به محافظ های الکترومغناطیس پیرامونی هستند و یکی از بهترین و کارآمدترین گزینه محسوب می شود. به طور کلی شیلدها دارای پوشش 100 درصدی بوده و شرایط لازم برای انرژی الکتریسیته را شامل می شود. شیلدهای مغناطیسی می توانند تا حد زیادی امواج الکترومغناطیس را کنترل و رفع نماید.
کابل اعلام حریق نسوز با شیلد بافت: این مدل از شیلدها شامل گیس بافت هایی از سیم های بسیار نازک هستند و یک سری مزایا و معایب دارد. اول اینکه سطح انعطاف پذیری بالایی داشته و در برابر پارگی مقاوم هستند. از سوی دیگر پوشش کمتر از 90 درصد را شامل می شود.
کابل اعلام حریق با شیلد ترکیبی: برای اینکه پوشش بهتری حاصل شود نیاز به شیلدهای ترکیبی است چون سطح انعطاف پذیری آن بیشتر شده و به نوبه خود تراکم آن بیشتر می شود. پوشش نواری به کار رفته و اجرای شیلد بافت با تراکم پایین از مواردی است که می بایست رعایت شود. طراحی این مدل از کابل اعلام حریق شیلدار به صورتی است که اگر بخشی از شیلدها پاره شود، شیلد بافت اجازه قطع ارتباط را نداده و می تواند انرژی الکتریسیته ای که ایجاد شده است را کنترل نماید.
کابل اعلام حریق نسوز با بافت چند لایه: این مدل از کابل ها دارای دو یا سه لایه شیلد هستند به طوری که پوشش حداکثری لازم را ایجاد می کنند.