علت چشمک زدن لامپ
در سالهای اخیر لامپهای ال ای دی جایگزین لامپهای رشتهای و پرمصرف شدهاند. به لحاظ اینکه لامپهای LED از نظر تکنولوژی ساخت، کارایی و طول عمر در سطح بالاتری نسبت به لامپهای قدیمی و پرمصرف قرار دارند.
لامپهای ال ای دی نیز پس از مدتی به دلایل مختلف نظیر عدم کیفیت، نوسانات برق، گرد و غبار و … دچار مشکلات مختلفی میشوند. از بین متداولترین مشکلاتی که برای لامپ LED رخ میدهد میتوان به چشمک زدن لامپ، سوختن ال ای دی (دیود نورافشان)، خرابی بولت، از کار افتادن بُرد و دیگر قسمتهای آن اشاره کرد. البته لامپهای ال ای و پنل smd قابلیت عیبیابی و تعمیر دارند که این ویژگی بارز موجب برتری دو چندان لامپهایLED نسبت به مدلهای قدیمی شده است.
در این بخش قصد داریم با بررسی علل مختلف چشمک زدن لامپ ال ای دی، راهکارهای مناسبی جهت جلوگیری یا رفع آن ارائه کنیم.
علت چشمک زدن لامپ کم مصرف چیست؟
همان گونه که اغلب دیدهاید، لامپ کم مصرف ال ای دی پس از مدتی دچار کم و زیاد شدن میزان روشنایی یا لرزش نور میشوند. البته کمیت و کیفیت این مشکل به نوع لامپ و کیفیت ساخت آن بستگی دارد. به نسبت هرچه کیفیت ساخت لامپ بالاتر باشد، کمتر دچار این قبیل مشکلات میشود.
به طور کلی در اصطلاح به مشکل کم و زیاد شدن نور لامپ ال ای دی، چشمک زدن لامپ گفته میشود و یکی از رایجترین علل خرابی لامپهای LED است. البته به یاد داشته باشید برخلاف تصور عدهای از افراد این مشکل موجب سوختن یکباره و سریع آن نمیشود؛ بلکه در طولانی مدت سبب آسیب به اجزای لامپ و در نهایت از کار افتادن آن میشود؛ بنابراین زمان مشاهده این مشکل سریعاً نسبت به رفع آن اقدام نموده و از خراب شدن لامپ یا آسیب به دیگر اجزای آن جلوگیری نمایید.
برای خرید انواع پنل اس ام دی به فروشگاه آبتین الکتریک مراجعه کنید.
استفاده روز افزون از لامپهای ال ای دی موجب کاهش مصرف انرژی و بهبود روشنایی محیط های مسکونی، اداری و تجاری شده است. البته در این راستا لامپهای ال ای دی نیز مانند سایر لامپهای قدیمی دچار یکسری عیب و نقص میشوند. در صورت بروز هرگونه مشکل در نحوه عملکرد لامپ یا میزان روشنایی آن، ابتدا لامپ را از مدار کار خارج نموده و سپس آن را عیبیابی کنید. زیرا گام نخست جهت رفع هر وسیله به خصوص تجهیزات روشنایی، عیبیابی و شناسایی مشکل به وجود آمده است.
علل چشمک زدن لامپهای ال ای دی با توجه به بررسیهای بهعملآمده در زمینه چشمک زدن لامپ و روشهای رفع آن، میتوان گفت، دلایل متعددی موجب ایجاد این اختلال در قسمت روشنایی لامپ ال ای دی میشوند. بعضی از مهمترین این دلایل عبارتاند از:
1- اختلال در نحوه عملکرد ترانسفورماتور میتواند باعث چشمک زدن لامپ شود
یکی از بخشهای اصلی و مهم در لامپهای ال ای دی، ترانسفورماتور است. وظیفه این بخش تبدیل برق شهری به میزان ولتاژ موردنیاز برای روشن شدن ال ای دی های (دیودهای نورافشان) درون لامپ است. بدین جهت در صورت خراب شدن ترانسفورماتور، میزان ولتاژ ایجاد شده کمتر یا بیشتر از ولتاژ ال ای دی های موجود در لامپ است. به همین دلیل فعالیت لامپ دچار اختلال شده و مشکل چشمک زدن لامپ رخ میدهد. در این گونه موارد میبایست سریعاً این قطعه را تعویض نموده و ترانسفورماتور دیگری را جایگزین آن کنید. زیرا نوسان برق ایجاد شده توسط ترانسفورماتور موجب آسیب به تمامی اجزای لامپ ال ای دی میشود.
این مشکل اغلب به صورت چشمک زدن لامپ ، سوختن و ترکیدن لامپ ال ای دی نمایان میشود. به زبان سادهتر عبور ولتاژ بالا از درون قطعات لامپ موجب افزایش دما، سوختن اجزای داخلی و در نهایت ترکیدن بدنه یا حباب لامپ میشود.
2- سیم کشی برق اشتباه و غیر استاندارد
با توجه به اینکه اکثر وسایل و تجهیزات به وسیله برق کار میکنند؛ سیم کشی برق در منازل، مجتمع های تجاری، ادارات، بیمارستانها و … از اهمیت بالایی برخوردار است. زیرا هرگونه اتصال موجب قطع شدن جریان برق، آتش سوزی، برق گرفتگی افراد و … میشوند. بدین جهت رعایت اصول و استانداردهای لازم برای جلوگیری از بروز این قبیل مشکلات ضروری است. در این راستا یکی از دلایل عمده ایجاد اختلال در نحوه عملکرد لامپهای ال ای دی و چشمک زدن لامپ مرتبط با سیم کشی برق به صورت اشتباه و غیراستاندارد است. زیرا در این حالت جریان الکتریسیته به درستی وارد لامپ نشده و سبب بروز انواع مشکل در نحوه عملکرد آن میشود. برای جلوگیری از بروز اینگونه اتفاقات از سیمهای ضخیم و استاندارد استفاده کنید. علاوه بر این در صورت عدم آگاهی از نحوه سیمکشی برق و اتصال آن به وسایل و تجهیزات برقی، از برقکاران حرفهای و باتجربه در این زمینه کمک بگیرید.